'In staat zijn tot zelfzorg, is juist over het vermogen beschikken of de vaardigheden ontwikkeld hebben om, waar nodig, op het juiste moment en naar de juiste persoon appél te doen en voor zichzelf te laten zorgen.' (Chris Van de Veire)
Wie zorg verleent draagt best ook zorg voor zichzelf.
Als vrijwilliger ben je dan wel geen therapeut, maar toch draag je zo goed mogelijk en vanuit jouw eigen ervaringen en kundigheid zorg voor lotgenoten. Je ondersteunt hen en bent bij hen in vaak moeilijke omstandigheden, op momenten waarop lotgenoten met de handen in het haar zitten of vastgelopen lijken te zijn.
Dit kan erg zwaar zijn en tegelijk confronterend, want je hebt natuurlijk ook een eigen levensverhaal dat soms erg gelijkend kan zijn.
Hoe kan je dan zorg dragen voor jezelf?
- Spreek erover met jouw collega-vrijwilligers, of met de coördinator van de vrijwilligers vanuit de vereniging. Samen spreken in vertrouwen (op een discrete manier, met respect voor de vertrouwensrelatie) over wat je geraakt heeft en wat je hieruit kan leren voor de toekomst, kan deugd doen.
- Leren uit situaties betekent: vanuit theorie leren kaderen, een situatie achteraf vanuit "helikopter-perspectief" bekijken, erkenning geven aan wat er gebeurd is en wat je gevoeld hebt en leren van elkaars ideeën en ervaringen.
- Leer de gesprekken op te bergen of af te ronden, zodat je er niet "mee naar huis gaat".
- Ga bewust op zoek naar activiteiten die je deugd doen, waar je van kan genieten.
- ...
Wat doe jij om zorg te dragen voor jezelf?
- http://wvg.vlaanderen.be/jeugdhulp/12_oost-vlaanderen/databank_nieuws/mn/20120426_JHV_zorg_zorgverleners%20ppt.pdf
- http://www.debedding.eu/useruploads/files/Zorg%20voor%20de%20zorgende%20-met%20de%20kop%20in%20het%20zand.pdf
Geen opmerkingen:
Een reactie posten