zondag 20 januari 2013

Verbondenheid volgens de deelnemers

"Ik voel me hier echt op mijn plaats"
(opmerking van een deelnemer)

Verbondenheid is de eerste psychologische basisbehoefte (uit de zelfdeterminatietheorie) waar we bij blijven stilstaan. Zonder verbinding is er geen gesprek en geen motivatie mogelijk.

Verbondenheid betekent volgens de deelnemers
  • Dingen herkennen in het verhaal van de ander, zich kunnen inleven
  • Hetzelfde hebben meegemaakt en erover praten
     
    Niet iedereen vindt dat je per se hetzelfde moet meegemaakt hebben om je verbonden te kunnen voelen. Ook al heb je nooit drugs gebruikt en weet je niet uit eigen ervaring hoe het is om high te zijn, je kan je wel verbonden voelen met iemand die vertelt over zijn drugsverleden. Met andere woorden: iets gelijkaardigs hebben meegemaakt kan soms een ingangspoort zijn naar verbondenheid, maar het is niet noodzakelijk en ook niet voldoende.
     
    Niet noodzakelijk: je kan je ook verbonden voelen met iemand die heel andere ervaringen heeft in het leven.
     
    Niet voldoende: het is niet omdat je een gelijkaardig probleem hebt, dat je met iemand verbondenheid kan voelen, omdat vb. ook de persoonlijkheid of de stijl van de ander daarin meespeelt.
  • Begrip ervaren van de ander
  • Vertrouwensband opbouwen: vertrouwen voelen naar elkaar toe. Dit betekent ook: niet zomaar met elkaars verhalen te koop lopen (discreet  kunnen zijn). Als je dat wel doet, komen mensen niet meer terug en verbreekt de vertrouwensband en dus de verbondenheid.
  • Vertrouwen is voor sommige deelnemers wel een dieper gevoel dan verbondenheid.
  • Je kan verbondenheid soms aanvoelen door een “klik”, door een gevoel van herkenning.
  • Zelf heb je een open houding nodig, jezelf op gevoelsniveau openstellen voor een ander (anders kan je geen boodschappen ontvangen)
  • Het gevoel aanvaard en begrepen te worden.

Verbondenheid heeft dan te maken met volgende houdingen en vaardigheden:
  • Openheid: ervaringen delen
  • Eerlijkheid
  • Goed kunnen luisteren
  • Non-verbale communicatie: een goede luisterhouding, uitnodigend




Verbondenheid is de behoefte aan interactie die mensen ervaren, om zich gerespecteerd, gesteund en aanvaard te kunnen voelen. Hoe kunnen we verbondenheid tussen mensen verhogen?

  1. Ontvang de ander hartelijk, nodig hem uit
  2. Luister met volle aandacht
  3. Heb respect voor de mening van de ander (ook wanneer je het niet eens bent)
  4. Geef de ander de kans om zijn verhaal te doen (en als er meerdere personen aanwezig zijn: zorg ervoor dat iedereen een inbreng kan doen)
  5. Geef aan wat je raakt, wat je waardeert, welke inzet je ziet bij de ander. “Je bent naar hier gekomen, dus je wil iets doen aan de problemen die je ervaart.”, “Ik merk dat je nog twijfelt of er wel een probleem is. Dan vind ik het des te moedig dat je hier nu bent.”
  6. Vanuit die inzet en jouw eigen ervaringen kan je aansluiten om voorstellen te doen (als dat zinvol is): “je zou eens kunnen proberen om…”, of “wat mij in zo’n situatie geholpen heeft is…”
Nadien hebben we ons geoefend in het actief luisteren.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten