woensdag 2 januari 2013

Start vormingstraject!

Op zaterdag 12 januari gaat het vormingstraject van start met een enthousiaste ploeg geïnteresseerden. We zullen in totaal met zo'n 17 personen zijn, die allemaal vanuit hun unieke en verschillende achtergrond zullen deelnemen. Toch is wat ons allen verenigt de ervaring met eetstoornissen die we op één of andere manier hebben opgedaan (of nog opdoen). We kiezen ervoor om mensen met een eetstoornis(verleden) én familieleden of mantelzorgers samen te brengen, omdat we ervan overtuigd zijn dat het een echte verrijking is om te leren van elkaars verhalen. Op die manier neem je niet enkel jouw eigen verhaal mee, maar ook de verhalen van andere betrokkenen. Het kan helpen om te zien welke gelijkenissen er bestaan en ook welke elementen horen bij jouw eigen unieke ervaringsverhaal.
 
In de eerste sessie zullen we stilstaan bij wat ervaringsdeskundigheid voor ons betekent en hoe we vanuit onze ervaring anderen kunnen helpen. Wat is de meerwaarde van een ervaringsdeskundige? Wat heeft die in de aanbieding waar een geschoolde hulpverlener of een "mens-in-de-straat" geen kaas van gegeten heeft?
Daarbij leren we meer over de kennis die daarover vooral in Nederland al goed uitgewerkt werd, vb. binnen HEE (Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid). Verschillende organisaties zijn in Nederland al heel actief aan de slag met ervarinsdeskundigen, vb. Anoiksis, Ixta Noade ervaringsdeskundige,... 
 
Ook in Vlaanderen begint dit hersteldenken en het empoweren van mensen met een bepaalde problematiek en hun familieleden  stilaan meer en meer opgang te maken. Omdat het heel sterk aansluit bij onze eigen visie op samenwerken met mensen die getroffen worden door de eetstoornisproblematiek (op wat voor manier dan ook) willen we hier meer over te weten komen en onze ervaringen inzetten om anderen te ondersteunen. De theorie kan ons aanknopingspunten geven om voor elk individu uit te zoeken hoe men zijn ervaringen en talenten kan en wil inzetten binnen AN-BN.
 
In sessie 2 tot en met 4 zullen we dieper ingaan op een aantal meer specifieke aspecten van het ervaringsdeskundig zijn. Tijdens de vierde sessie zullen we bv. op zoek gaan naar onze waarden en talenten en hoe we onze eigen ervaringen kunnen inzetten op een manier waar we zelf sterker (en misschien ook wel gelukkiger en/of gezonder?) van kunnen worden.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten