vrijdag 1 maart 2013

Provincie Vlaams-Brabant subsidieert!

AN-BN diende vorig jaar een dossier in bij de provincie Vlaams-Brabant voor het vernieuwend project in de gezondheidszorg "Samen sterk door vrijwilligerswerk". Vorige week kregen we de groene vlag: het project werd goedgekeurd!
Omdat er voor deze doelgroep nog geen gelijkaardige initiatieven bestaan, omdat we een sterk dossier hebben opgebouwd en omdat de provincie ook het belang erkent van vrijwilligerswerk en van het inzetten van ervaringsdeskundigen ondersteunt zij het project met een subsidie voor een jaar (3750€ voor materiĆ«le en praktische kosten). De kosten voor personeel neemt AN-BN volledig op zich: dit is een grote investering, maar we zijn er van overtuigd dat ze zal renderen en dat ze ook noodzakelijk is om nieuwe zuurstof in de vereniging binnen te brengen en om onze activiteiten verder te kunnen uitbreiden en om nog meer mensen te kunnen bereiken.
 
Dankzij deze subsidie kunnen we onze vrijwilligers een gratis opleiding aanbieden en hen nog beter ondersteunen. Het laat ons ook toe om het lesmateriaal, de werkdocumenten en de begeleidende documenten voor de "vormingswerker" degelijk te onderbouwen en ter beschikking te stellen van derden, wat we o.a. ook nu al doen via deze weblog. We vinden het immers belangrijk om onze (ervarings)kennis te delen, zodat ook anderen kunnen leren van ons eigen leerproces. Verder kunnen we dankzij deze subsidie de activiteiten die onze vrijwilligers in de toekomst zullen begeleiden (of aan deelnemen) bij een breder publiek bekend maken en beter coƶrdineren.
 
Intussen zijn de eerste vijf sessies van de vorming achter de rug. Daardoor hebben we ook wat meer zicht op de taken die deze nieuwe lichting van een 15-tal vrijwilligers op zich kan nemen.

Onze ervaringsdeskundige vrijwilligers zullen zich o.a. inzetten voor:
- telefoonpermanentie (als ervaringsdeskundige ouder)
- praktische ondersteuning bij de dagelijkse werking
- permanentie in het Inloophuis of in de Inloopmobiel (gesprekken met verschillende doelgroepen)
- begeleiding van chat en/of forum (doelgroep: mensen met een eetstoornis)
- begeleiding van workshops of informatieve sessies (doelgroep: studenten, mensen uit gehele bevolking, familieleden (vb. bij Similes),...)
- deelnemen aan beurzen of congressen: permanentie met een informatiestand, om mensen te informeren over de problematiek (en daarmee aan preventie te doen)
- begeleiden van een nieuwe praatgroep (start: april 2013, elke 3de zaterdag van de maand tussen 14u. en 16u.)
- de medewerking aan een behandelingsteam, om als ervaringsdeskundige een eigen perspectief aan te leveren (overleg start binnenkort)
- begeleiden van activiteiten, zoals knutselactiviteit (vb. 16 maart)
- meewerken aan informatieverzameling en informatiedeling (artikels opzoeken, samenvatten en klasseren, schrijven voor het tijdschrift Antenne, deelnemen aan onderzoek of interviews,...)
- het organiseren en begeleiden van de eerste Dag tegen Eetstoornissen (29 september 2013)
- mensen informeren via Facebook of Twitter
- ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten