maandag 11 maart 2013

Persvoorstelling Provincie Vlaams-Brabant

Op maandag 11 maart 2013 organiseerde Provincie Vlaams-Brabant, o.l.v. gedeputeerde Monique Swinnen, een persconferentie om de vernieuwende projecten in de welzijnszorg voor te stellen. We werden uitgenodigd in Scherpenheuven, in het Woonzorgcentrum OLV Ster der Zee.
 
 
Het project “Samen sterk door vrijwilligerswerk” zet in op het ontwikkelen van ervaringsdeskundigheid bij eetstoornissen. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderbouwd en uitgewerkt project zich zal richten op de eetstoornisproblematiek. Daarnaast is het project ook uniek omdat we verschillende perspectieven willen verenigen: zowel mensen met een eetstoornis, als ouders en partners komen samen om hun ervaringen om te zetten naar ervaringsdeskundigheid. In de vereniging Anorexia Nervosa Boulimia Nervosa worden zelfhulpactiviteiten georganiseerd voor deze doelgroepen en we hebben geleerd hoe waardevol het is om ervaringen uit te wisselen, om een beter begrip te krijgen voor alle betrokken partijen.

Mensen denken vaak dat het voldoende is om ervaring te hebben met een bepaalde problematiek om zich ervaringsdeskundig te noemen. Ervaringsdeskundigheid vraagt echter meer: het betekent dat je voldoende afstand hebt genomen van de ervaringen die je hebt opgedaan en dat je over vaardigheden beschikt om die ervaringen in te zetten in de ondersteuning of hulp aan lotgenoten, of in het begeleiden van activiteiten om het taboe en de misvattingen rond de problematiek te doorbreken.

Het project is gebaseerd op de herstelvisie, het motiverend werken en het inzetten van ervaringsdeskundigheid als hefboom naar herstel en (re)integratie in de maatschappij. Lotgenoten kunnen elkaar ondersteunen en motiveren om autonoom stappen te zetten, maar wel in verbondenheid met mensen die hen aanmoedigen en die hen sterken in het geloof in eigen talenten en competenties. In 10 sessies van een halve dag willen we de deelnemers de tools meegeven om ervaringsdeskundigheid op te bouwen. Vanaf april worden zij ook gecoacht in het uitvoeren van de activiteiten die ze begeleiden en organiseren. Op regelmatige basis worden intervisiemomenten georganiseerd, om hen gedurende een heel jaar te ondersteunen in hun ontwikkelingsproces.

17 deelnemers hebben zich aangemeld om de opleiding te volgen. Deze ervaringsdeskundigen zullen zich inzetten om workshops of infosessies op beurzen te begeleiden voor scholen en de “gewone burger”, om mee te draaien in een hulpverlenersteam dat gericht is op de zorg voor mensen met een langdurige eetstoornis, om mensen via gesprekken, via de telefoon, chat of mail te woord te staan en om lotgenotencontacten te begeleiden op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant.
Om dit alles te realiseren overleggen we of werken we samen met verschillende partners in de geestelijke gezondheidszorg, zoals het UZ Gasthuisberg Campus Kortenberg, Similes, vrouwenverenigingen (vb. KVLV), Familieplatform Geestelijke Gezondheid, Vlaams Patiëntenplatform, enz.

Eén van de hoogtepunten waar we naartoe werken is de eerste Vlaamse Dag tegen Eetstoornissen, die op zondag 29 september 2013 op de Sociale School in Heverlee georganiseerd zal worden. Onze ervaringsdeskundigen zullen er gespreksgroepen begeleiden voor mensen met een eetstoornis, voor ouders en voor partners, ze zullen optreden als Ambassadeurs en ze zullen ook hulpverleners en studenten te woord staan. Met dit evenement alleen al verwachten we minstens 250 geïnteresseerden te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten