maandag 4 februari 2013

Informatie over eetstoornissen voor ervaringsdeskundigen

 

Wie met eetstoornissen in aanraking is geweest treedt een bijzondere wereld binnen. Naast ellende, verdriet en domweg overleven zijn er ook bijzondere kwaliteiten die mensen met eetstoornissen ontwikkelen. Zoals het mysterieuze 'decodeergedrag', het vermogen anderen en situaties snel te kunnen 'lezen'. De soms hoge sociale intelligentie die tegelijk ontwikkelt met de neiging om je te veel door andere mensen te laten beïnvloeden.
Hoe kom je hier achter? Hoe ontrafel je ingewikkelde gebeurtenissen en soms moeilijk terughaalbare ervaringen het best? Ervaringsdeskundigheid lijkt hier een belangrijke kwaliteit. Zowel de ervaring als jezelf eetstoornissen hebt, alsook de ervaring als je intens omgaat met iemand die aan eetstoornissen lijdt.
Verschillende deuren vormen een ingang tot het ogenschijnlijk niet-inneembare fort 'eetstoornissen'. Spelen interne biologische processen een rol? Waarom ontwikkel je die merkwaardige gedragingen, juist op die tijdstippen? Wat leert de omgang met anderen je? Waar kan ik op bedacht zijn als ik toe ben aan een intieme relatie? En is een relatie eigenlijk wel voor me weggelegd?
Wil je meer zicht op al deze dingen en meer informatie hoe dit te doen? Misschien ook handvatten om anderen hierbij te helpen, zij het als ervaringsdeskundige, zij het als professioneel hulpverlener?
Dit boek kwam voort uit een wederzijds lange en nauwe samenwerking tussen Ixta Noa (voorheen ZieZo) en Frans Leenders, auteur van dit boek.
Colofon:
isbn: 9789088503368 · 2012, 1ste druk · paperback - 232p. · prijs: € 24.90
uitgeverij: SWP

 
Ouders als bondgenoot
Help je kind met een eetstoornis volgens de Maudsley-methode
Als je een opgroeiend kind hebt dat tekenen van een eetstoornis vertoont, hoop je misschien dat ze, door het juiste mengsel van liefde, aanmoediging en ouderlijk gezag, dit gedrag zal opgeven. Was het maar zo gemakkelijk. Je dochter beweert stellig dat het 'alleen maar een dieet' is dat ze volgt maar ze lijkt steeds meer op een geraamte. Je zoon doet zo veel aan fitness dat hij geen tijd heeft om te eten en voor andere dingen. Je bent vertwijfeld en weet niet meer wat je moet doen.
Wat het nog erger maakt is dat er bij sommige behandelingen van wordt uitgegaan, dat jij op de een of andere manier hebt bijgedragen aan het probleem. En deze hulpverleners willen niet dat jij als ouder meehelpt om het probleem op te lossen - het wordt je letterlijk verboden. 'Bemoei je er niet mee', waarschuwen ze. Maar als je moet toekijken hoe jou kind worstelt met een levensbedreigende ziekte, voel je toch diep in je hart dat je iets moet doen, dat je wilt bijdragen aan het herstel van de gezondheid van je kind!
Gelukkig staat de wetenschap tegenwoordig aan jou kant. Door de uitgangspunten van de gezinsgeoriënteerde aanpak van de schrijvers van dit boek toe te passen, kun je je dochter of zoon helpen in de strijd om gezond te blijven. Wetenschappelijk onderzoek in het beroemde Maudsley Hospitaal in Londen en de behandeling van tieners in de praktijk van deze beide artsen, maar ook in tal van centra voor eetstoornissen in Nederland en Vlaanderen, tonen aan dat ouders een belangrijke rol kunnen spelen. Als ouders op tijd ingrijpen, op de hoogte blijven van en deelnemen aan de behandeling, stijgt de kans dat hun kind de eetstoornis voorgoed overwint aanzienlijk.
Het overwinnen van een eetstoornis is niet eenvoudig; een volledige genezing zal veel tijd vragen en terugval komt veel voor. Maar of je kind nu al onder behandeling is, of dat je net begint te vermoeden dat je kind iets mankeert: doe er meteen iets aan. In dit boek lees je, wat je kunt doen.

Auteur:Dr. James Lock en Dr. Daniel Le Grange
Uitgeverij:Ekklesia - 2011
ISBN:9 789075 569551

Geen opmerkingen:

Een reactie posten